Utställarna storsatsar på Möbelmässan Göteborg

Det var tre år sedan sist. Nu är det dags igen.
Möbelmässan Göteborg, som äger rum 13–14 september, möter ett enormt intresse från branschen. Ett 60-tal utställare har hittills bokat plats. Många av dem satsar på stora montrar och visar fler produktnyheter än någonsin tidigare.

Här berättar några utställare vad de vill förmedla på mässan.

PBJ

PBJ är en ny aktör på den svenska möbelmarknaden.
– Vi levererar högkvalitativa och hållbara möbler i lite högre prislägen, säger Johan Schönborg, svensk representant på PBJ Designhouse.

Möbeltillverkaren PBJ, med huvudkontor i Rödding i Danmark, bildades 1968 och är väl etablerat i Danmark.

– Men inte på samma sätt i Sverige. Det här är till exempel första gången vi ställer ut på Möbelmässan Göteborg, så det vi visar blir nyheter för de allra flesta som kommer till vår monter, säger Johan.

Materialen varierar, med kvalitet och hållbarhet som gemensamma nämnare.
– Vi jobbar med en bred palett och har stor flexibilitet i vår kollektion. Vi kan till exempel erbjuda ett och samma bord med ett 20-tal olika toppskivor, ofta i laminat, och med fem olika färger på benen.
PBJ’s primära utbud är matbord och stolar i hemmiljö.

– Det är också vad vi fokuserar på Möbelmässan Göteborg. Framförallt vill vi få kontakt med inköpsansvariga inom svensk möbelhandel som vill jobba med en dansk designleverantör. Vi har stora förväntningar inför årets mässa.

Hjort Knudsen

Hjort Knudsen gör tidernas satsning på Möbelmässan Göteborg.
– I år visar vi för första gången alla våra produktgrupper. Det blir massor av nyheter, säger Jonas Törnqwist, försäljningschef i Sverige.

Det startade med pennfodral och skolväskor – och utvecklades till heminredning och möbler. Danskarna Ina och Arne Hjort Knudsen startade sin firma i litet format 1968, idag är det ett av Nordens ledande designmärken.
Efter årets Milano-mässa styr företaget kosan mot Möbelmässan Göteborg, där man har en monter på hela 264 kvadratmeter.

– Vi har dubblat vår monteryta i år. Där visar vi det mesta från Milano, men faktiskt ännu mer än så. Det blir väldigt, väldigt mycket nyheter, säger Jonas Törnqwist, som ansvarar för försäljningen i Sverige och Finland.
– Bland annat nya bäddsoffor, sängar, reclinerfåtöljer, loungestolar, seniormöbler och ett helt nytt koncept av matbord och stolar med funktioner.

Hjort Knudsens kundgrupp består både av ledande möbelkedjor och fristående butiker. Grupper som han hoppas träffa på mässan i Göteborg.

– Suget är stort. Det här är ju den första fysiska branschmässan på tre år i Sverige. Även efter förra mässan 2019 var de flesta väldigt nöjda – och i år, med fler utställare och större omfång, tror jag det kan bli fantastiskt bra.
– Jag träffade nyligen mina norska och danska kollegor på Hjort Knudsen och de har stora förhopppningar om besökare från sina länder. Som jag ser framför mig blir det här den stora mässan för oss i Norden.

Hagagruppen

Bernt Arne Winberg, VD på Hagagruppen, värdesätter att man nu äntligen kan välkomna sina kunder på en fysisk mässa:
– Du kan aldrig uppleva känslan av att sitta i en fåtölj digitalt, säger han.

Alltsedan starten 1968 har Hagagruppen i småländska Bottnaryd levererat unika och prisvärda soffor och fåföljer. Idag är man ett av Sveriges ledande grossistföretag inom stoppade möbler och fåtöljer.
– Vi fortsätter utveckla produkter inom våra fokussegment – fåtölj, recliners och chesterfield, förklarar Bernt Arne.
I montern på Möbelmässan Göteborg presenteras en hel del nyheter.
– Bland annat nyutvecklade versioner av seniorfåtöljer, något vi jobbar alltmer med. Fåtöljen hjälper till att lyfta kroppen den första, svåraste biten tills man nästan kommit upp i stående.
Målgruppen på mässan är möbelhandeln, i första hand heminredningsbutiker.

– Vi sätter stort värde på att träffa våra kunder igen. Det fysiska kundmötet är jätteviktigt för oss, understryker Bernt Arne.
– För oss är det oerhört viktigt att faktiskt kunna ses, prata och visa våra produkter live. Inte minst sitta i våra fåtöljer. Man kan göra mycket digitalt, men inte uppleva känslan av att sitta i en fåtölj.

Aneta Lighting

Lampor i modern design, men också mer traditionella. Det vill Aneta Lighting visa upp på Möbelmässan Göteborg.
– Vi har många fina nyheter med oss, säger Pernilla Landley, platschef.

Aneta Lighting AB i Växjö grundades 1947 och har sedan dess levererat dekorativ hembelysning och lampskärmar.
– På Möbelmässan Göteborg vill vi promota våra nyheter, framförallt inom produktområdet Aneta HOME, alltså belysning för hemmiljö, säger Pernilla.

– Just därför tycker vi mässan fungerar så bra för oss. Där möter vi alla våra målgrupper: inredare, belysningsfackhandlare och möbelhandlare.
I montern presenterar Aneta golvlampor, bordslampor och taklampor i flera kompletta serier, vilket bidrar till en enhetlig design.

– Vi tror det ska tilltala möbelhandeln. En av dem, kallad Atom, är en modern serie i metall och glas i flera nya modeller, förklarar Pernilla.
– En annan storsäljare är Molekyl, som vi också visar i Göteborg, och som finns i flera kombinationer av färger, glas och metaller.
Serierna representerar en modern och tilltalande stil.

– Men vi har mycket mer än så: ett brett sortiment, både modernt och traditionellt, med något för alla smakriktningar.
Hon hoppas på många besökare i montern på Möbelmässan Göteborg.
– Vi vill självklart träffa våra befintliga kunder, men hoppas också kunna knyta nya kontakter. Vi ser verkligen fram emot mässan!

Göinge Möbler

Fem nya modeller, men också klassiskt i ny kostym. Det är vad som väntar besökarna i Göinges Möblers monter.
– Det viktiga är att besökaren känner igen vår speciella touch: gediget hantverksarbete i svensk design, säger Stefan Kurelid, VD.

För Göinge Möbler i Helsingborg, leverantör av kvalitetsmöbler sedan 1990, är det lika viktigt att bevara klassiker som att ta fram nya soffor och fåtöljer.
– Vårt modellprogram är under kontinuerlig utveckling, att blanda förnuft med mod och nytänkande är vårt mantra, förklarar Stefan.

– Våra möbler är handgjorda och vi har full kontroll över hela kedjan, från material och tillverkning ända fram till leverans.
På Möbelmässan Göteborg visar man stoppade och helklädda soffor och fåtöljer för hemmiljöer. Nyheter sida vid sida med uppdaterade klassiker.

Fem modeller är helt nya: sofforna Ascot, Boston och Sandhamn. Samt fåtöljerna Pausa och Rio.
– Vi vill skapa en välkomnande monter med den speciella Göinge-touchen, som står för handgjord kvalitet i svensk design.
Stefan är full av förhoppningar inför mässan:

– Den är verkligen efterlängtad! Framförallt vill vi träffa möbelfackhandeln, men inredningsarkitekter och influencers är andra viktiga målgrupper.

Fakta

Möbelmässan Göteborg går av stapeln 13-14 september i Göteborg. Hämta kostnadsfri biljett >>