Möbelbranschens klimatutmaning: "Vill du behålla kunderna? Tänk cirkulärt!"

Maria-SoxboMöbelbranschens klimatpåverkan tas upp på Möbelmässan Göteborg.
– För att behålla framtidens kunder måste möbelföretagen bli transparenta. Med precis allt, säger Maria Soxbo, engagerad journalist och författare som föreläser om klimat och inredning på mässan.

Möbelföretagens ansvar för en hållbar framtid är en viktig del i scenprogrammet på Möbelmässan Göteborg, 16–18 september.
– Jag vill berätta om nya konsumtionsmönster och visa utställarna hur de bör tänka, säger Maria Soxbo, som skrivit mycket om inredning och klimat och som har gett ut flera böcker med hållbarhetstema.
Hon är också medgrundare till Klimatklubben, med 40 000 följare på instagram, öppen för alla som vill engagera sig i frågan.

Kunden blir alltmer påläst

Maria uppmanar möbelföretagen att tänka cirkulärt, inte minst för att behålla sina kunder. Att påverka och göra medvetna val kring allt från råvaruinköp till förädling, tillverkningsprocesser, logistik och transporter.
– Det här kommer jag att tala en hel del om på Möbelmässan, säger hon.
– Framtidens konsumenter blir alltmer pålästa, noggranna och frågvisa. Därför gynnar det företag enormt mycket att bli transparenta – kring allt. Att visa öppet hur man jobbar för att minska klimatpåverkan och på så vis bygga trovärdighet.
Hon vill att företagen, för sin egen och klimatets skull, förklarar exakt var råvaran kommer ifrån, hur man producerar, hur man jobbar med att minska svinnet, hur man återvinner material som inte går att använda på nytt.
– Allt sånt är viktigt. Det kommer garanterat hårdare lagkrav på alla områden framöver dessutom, så smarta företag gör jobbet redan nu.

Erbjud rekonditionering!

De klimatmedvetna konsumenterna vill också, när de väl köper en möbel, kunna behålla den så länge som möjligt.
– Det måste företagen underlätta. Till exempel genom att bli duktiga på att erbjuda reservdelar, förklara hur man ska ta hand om möbeln så att den håller och även erbjuda rekonditionering av möbler – som att klä om och skruva åt.
Maria tror att den typen av erbjudanden kan bli en konkurrensfördel.
– Jag tycker också att företagen borde bli bättre på att erbjuda second hand. Har man gjort kvalitetsmöbler kan man erbjuda sig att köpa in dem, fixa till dem och sedan sälja dem en andra gång.

Vill se producentansvar

För att få bort motsatsen, alltså möbler som lätt faller sönder och inte håller i längden – och samtidigt öka kvalitetsmedvetandet – vill Maria Soxbo se ökade krav på branschen.
– Det borde finnas ett producentansvar, som bland annat säkrar att möblerna går att reparera. Här behöver politiken komma in och skydda konsumenterna. Jag ser gärna hårdare styrmedel och lagstiftning.

Kortlivade trender – ett problem

Viljan att då och då göra en make-over, möblera om, byta kök, ändra färgskalor i hemmet är stark hos många konsumenter. Alltså det kortlivade perspektivet: ut med det gamla, in med det nya. Hur ser du på det?
– Det är definitivt ett problem. Inredningstrenderna går allt snabbare, precis som klädmodet, konstaterar Maria Soxbo.
Hon pekar på konsumentundersökningar som visar att just inredning är den kategori där människor missbedömer sitt eget beteende allra mest. Vi köper alltså mer inredning än vi tror, överkonsumerar helt enkelt.
– Som konsument tror jag att vi måste öva på förnöjelse istället för förnyelse.
– Trivs vi i vårt hem så spelar det egentligen ingen roll att trenden säger att köket egentligen ska vara grönt istället för grått. Ett hem bygger man för livet, inte för en säsong.

Hämta entrébiljett