Program på Möbelmässan

16 september

12.00-13.00: Trendspaning design och inredning

Lisa Marie Mannfolk Eklund Managing Editor, Tidskriften Rum Varför älskar vi våra hem och inredning, hur ser vi på vårt boende och vad lägger vi pengar på. En trendspaning som innefattar allt från det dukade bordet, nya material, hållbarhet, färger och AI i våra hem.

14:00-15:00: Form följer funktion: filosofin bakom skandinavisk design - Niki Brantmark My Scandinavian Home

Niki Brantmark My Scandinavian Home Bland ett hav av möbler, belysning och arkitektoniska mästerverk, ligger grunden för skandinavisk design djupt rotad i naturens lugn och harmoni. Det är en resa där landskapets karga skönhet, de rena linjerna från fjäll till kust, formar själva essensen av skandinavisk estetik. I en värld där minimalism möter funktionalitet och naturen är en andlig källa av inspiration, välkomnas du till ett samtal om den banbrytande världen av skandinavisk design.

17 september

12:00-13:00: Feng Shui - Jannice Wistrand, Add Simplicity AB

Jannice-Wistrand Jannice Wistrand Jannice Wistrand är cert inredare, feng shuikonsult, influencer, designer och entreprenör. Tidigare civilekonomen som bytte bana och startade sitt egna inredningsbolag Add Simplicity AB med konsultationer, utbildning, sociala medier och inredningsdesign som huvudsyssla. Driver en av Nordens största och prisbelönta inredningsbloggar på Sveriges största inredningsmagasin Sköna hem. Syns flitigt som föreläsare, och hörs både i radio, podd och tv. Jannice vurmar för hur vi med hjälp av vår inredning kan påverka vårt välbefinnande genom att inreda med anpassade kulörer, möbleringar, skapa ordning och reda samt använda inredningstillbehör i våra miljöer som får våra sinnen att blomstra. Inredningens betydelse för vår välmående.

15:00-16:00: Hållbarhet, framtidens konsument - Maria Soxbo

maria-soxbo Maria Soxbo Något lånat, något bytt, något hyrt, något delat – så agerar framtidens konsumenter  En inspirerande föreläsning om hur vår konsumtion är i förändring, med tillbakablickar på dåtidens klimatsmarta konsumtion och framtidens smarta delningsekonomi. En genomgång av viktiga värden och erbjudanden för att kunna locka ”cirkulenter”, vad begrepp som sharing och access economy innebär och hur företag ska lyckas behålla sina kunder genom omställningen och framåt. Jag är journalist, föreläsare, författare, föreläsare och medgrundare av Klimatklubben, och arbetar dagligen med att kommunicera och engagera kring hållbarhet och klimat. Jag har gett ut böckerna Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft (Norstedts 2019) och Klimatasken – stora förändringar i litet format (Novellix 2020) tillsammans med Emma Sundh och Johanna Leymann, samt Det smarta landet (Volante 2019) och Ställ om! Allt att vinna på ett klimatsmart liv (Norstedts 2022).

18 september

10:00-10:30: Möbler för framtiden: Resan mot en cirkulär möbelindustri - Wargön Innovation

Wargön Innovation Möbelindustrin står inför en spännande utmaning - att ställa om från linjära till cirkulära affärsmodeller. I detta panelsamtal utforskar vi möjligheter och hinder i denna omställningsprocess, med fokus på återbruk, reparation och rekonditionering som nyckelfaktorer för en hållbar framtid. Våra paneldeltagare kommer dela med sig av sina erfarenheter och insikter kring, strategier för att implementera cirkulära affärsmodeller, praktiska exempel på framgångsrikt återbruk och rekonditionering av möbler, utmaningar och lösningar i övergången från en linjär till en cirkulär produktion. Vi kommer också prata om behovet av innovationsmiljöer för att testa idéer och utmana normer. Paneldeltagare:
  • Caroline Martinsson, Innovationsledare Wargön Innovation
  • Anton Andersson, Verksamhetsledare, Remöblera, Vänersborgs kommun
  • Katrin Dauksz, Marknadsansvarig, Cirkulärfabriken, Göteborg

10:30-11:00: Från textilt spill till innovation – hur kasserad textil kan bli din framgång - Wargön Innovation

Wargön Innovation Upptäck de spännande möjligheterna som ligger i att omvandla textilt avfall till innovativa produkter och affärsidéer. I detta inspirerande panelsamtal utforskar vi hur företag kan skapa framgång genom att utnyttja textila restströmmar och tänka utanför branschgränserna. Våra experter delar med sig av sina unika erfarenheter och insikter kring, hur man kan använda textilt spill från egen och andras produktion för att skapa nya, innovativa produkter. Om utmaningar och möjligheter med att integrera kasserad textil i produktionsprocesser, vikten av branschöverskridande samarbeten för att driva cirkulär innovation och praktiska exempel på framgångsrika cirkulära affärsmodeller inom textilindustrin. Från Swedish Stockings återvinning av strumpbyxor till TWOODs revolutionerande trämaterial av jeans och banbrytande 3D-printing av möbler - låt dig inspireras av dessa framgångsrika entreprenörers resa mot en mer cirkulär och hållbar framtid. Paneldeltagare:
  • Caroline Martinsson, Innovationsledare Wargön Innovation
  • Linn Frisinger, VD Swedish Stockings
  • Lill O. Sjöberg, grundare TWOOD
  • Måns Broman, Entreprenör och designer.

13:00-14:00: Trendspaning Möbler - Amina Djemili, Chefredaktör, Rum Hemma

amina_djemili Amina Djemili Chefredaktör, Rum Hemma Amina Djemili är chefredaktör för design- och inredningsmagasinet Rum Hemma, som hon startade för 12 år sedan. Hon är en driven journalist som brinner för berättelsen och alltid jobbar för ett levande innehåll. Inredningsmässigt sätter Amina alltid ”mys” och hemtrevnad i första rummet. Hon tänker ibland att hon ska bo i ett ”lugnt och avskalat hem”, men lyckas alltid fylla på med böcker, diverse ljusstakar och en massa snittblommor. Bäst trivs Amina när hemmet är fyllt med familj och vänner. Därför är skafferiet alltid uppbackad med goda snacks och vinhyllan sällan skral.