Därför besöker IKEA Möbelmässan Göteborg: "Triggar inspirationen!"

Jonas-Stenberg-IKEAMöbelmässan Göteborg presenterar inte bara nya möbler, utan även innovativa lösningar för inredning – bland annat av kontorsmiljöer.
– Ett besök här kan trigga igång inspirationen, säger Jonas Stenberg, business specialist på IKEA för företag, som skickar en delegation till mässan.

Möbelmässan Göteborg arrangeras i år under tre dagar, 16–18 september på Svenska Mässan. Jonas Stenberg besökte mässan i fjol och fick ett positivt intryck:
– Absolut! Det fanns mycket att se på, från hela Norden. Ofta i framkant av produktutvecklingen, säger han.
– Mässan, och all marknadsföring och mediabevakning kring den, har stor betydelse för att skapa intresse för möbler och inredning. Det gynnar i slutändan branschen som helhet.

Hittade smart lösning

IKEA ställer själva, av princip, inte ut på möbel- och inredningsmässor.
– Möbelmässan är ju främst till för att sälja till andra företag, till återförsäljare. Och vi gör ju nästan allting själva. Så vi har inget intresse av ett bord eller en tresitssoffa, förklarar Jonas.
Men han har ändå viktiga skäl att besöka Möbelmässan Göteborg:
– Vad vi framförallt gör där är en konkurrensanalys, säger han.
– Vi är alltid intresserade av innovativa lösningar för företagsmiljöer. Idéer som vi kanske själva kan vidareutveckla. Det finns mycket på mässan som Iigger i framkant: i fjol upptäckte jag till exempel smarta förvaringssystem.

Ny kontorsmöbelserie

I april i år släppte IKEA för första gången en kontorsmöbelserie, kallad “Mittzon”, direkt anpassad till företag.
– För oss är det en viktig milstolpe. Jag kom till IKEA för nio år sedan för att dra igång företagsavdelningen i Bäckebol utanför Göteborg. Sedan dess har vi haft en fantastisk resa och sjudubblat omsättningen.
– Idag har vi även inredare som arbetar direkt mot företag. Det kan gälla kontor, men likaväl caféer, restauranger, frisörsalonger, med mera.
Fortfarande upplever han att många är obekanta med denna del av IKEA.
– När jag är ute och nätverkar möter jag ofta reaktionen: “Jaha, ni säljer kontorsmöbler?”. När jag då förklarar att vi har massor av produkter och inredningstjänster för företag blir de förvånade.

Delegation besöker mässan

I år planerar Jonas att ta med ett antal inredare, alltså en delegation från IKEA, till Möbelmässan Göteborg.
– Vi kommer helt enkelt för att hitta nya trender, nya lösningar, nya idéer.
Även om IKEA utvecklar och producerar det mesta på egen hand händer det att man gör avtal med leverantörer av unika eller patenterade produkter.
– Hittar vi något sådant på en mässa och får en wow-känsla är det inte alls omöjligt, säger Jonas.
Han är övertygad om att det finns plats för alla aktörer, alla olika segment, på möbel- och inredningsmarknaden. Och tycker inte att någon utställare behöver känna sig oroad över IKEA-delegationens besök.
– Nej, det finns ingen anledning. Har man affärshemligheter på en B2B-mässa som Möbelmässan – som man inte vill att IKEA ska se – då gör man nog bäst i att inte ställa ut överhuvudtaget…

Hämta entrébiljett