Låt inredningen styras av livsstil och känsla: "Imperfekt perfektion"

Amina-Djemili-chefredaktör-Rum-HemmaLjust och fräscht? Inte längre. Trender i inredning avlöser varandra, men nu är det främst din egen livsstil och känsla för hemtrevnad som styr.
– Allt behöver inte vara perfekt, det viktiga är att sätta sin personlighet och själv trivas i sitt hem, säger Amina Djemili, chefredaktör för Rum Hemma, som medverkar på möbelbranschens stora inköpsmässa,
Möbelmässan Göteborg.

Möbler finns som bekant i alla möjliga typer av material, färger och design. Men hur ska man egentligen tänka när man inreder sitt hem?
Frågan tas upp i scensamtal på möbelbranschens stora inköpsmässa, Möbelmässan Göteborg, 16–18 september, där Amina Djemili från månadsmagasinet Rum Hemma ger sin syn på saken:
– Vi skriver om det som händer i tiden. Men jag tycker definitivt att det är viktigare att låta sig styras av sin egen känsla än av trender, säger hon.

Plocka ut russinen!

Hon menar att det lätt blir fel om du låter den rådande trenden bestämma vilka färgskalor, inredningsdetaljer och möbler du ska investera i.
– Hemmet ska kännas mysigt, inspirerande och härligt, snarare än att det ska vara “rätt”. Därför ska man utgå från sin egen livsstil, inreda för sig själv. Det blir sällan bra om du kopierar vad andra har gjort.
Ändå går mycket av Aminas jobb ut på att visa fram kontemporära exempel på inredningar och inredningsstilar.
– Självklart, så är det. Därifrån kan man hämta inspiration. Men det handlar mer om att plocka russinen ur kakan, att välja det du själv går igång på.

Ser koppling till pandemin

Amina Djemili välkomnar att den personliga prägeln får ta mer plats.
– Vi är inte så ängsliga längre. Det kan delvis bero på pandemin, tror jag.
– Då var vi hemma mycket och började kanske se vårt hem på ett annat sätt, anpassade det mer efter våra egna behov.
Trenden betonar alltså mer “så här vill jag bo”, än “så här fint bor jag”.
– Fint vill man såklart att det ska vara. Men fint och perfekt är två olika saker. Det är inte kul att komma hem till någon som har det helt perfekt. Man får känslan av tillrättalagt och stressigt och vågar knappt sätta sig i soffan.
– Jämför med att komma hem till någon som tänt ett ljus, det doftar lite gott, där finns blommor, man inte är rädd att förstöra möblemanget. Då blir den övergripande känslan välkomnande.

Bokhyllans återkomst

De “härligaste” hemmen tycker sig Amina ofta hitta i Danmark.
– Av någon oförklarlig anledning är det så: mycket personlighet, böcker, hantverk, så lite fast fashion som möjligt. Imperfekt perfektion, skulle jag säga.
Bokhyllan, som av vissa ansetts passé, vill hon gärna slå ett slag för.
– Bokhyllor kan, utöver böcker, fyllas med prylar av alla de slag. Det blir som ett konstverk i sig. De bidrar med liv, med färg och hemtrevnad. Dessutom är de ljudabsorberande, vilket bidrar till känslan.

Eftertänksamma nyheter

Amina Djemili ser fram emot Möbelmässan Göteborg, där hon är med för första gången. Och hon har ett ord på vägen till utställande möbelföretag:
– Jag förstår att de vill presentera nyheter men hoppas samtidigt att de letat i sina egna arkiv, tar vara på det de har och uppdaterar på ett eftertänksamt sätt. Framförallt vill jag se produkter som är gjorda för att hålla länge.
Om hållbarhet kan betraktas som en trend, så vill hon se mer av den:
– Egentligen är det en hygienfaktor. Vi behöver verkligen hållbara möbler av hög kvalitet, skapade för att användas i flera generationer.

Hämta entrébiljett